DordrechtDordrechtHellevoetsluis Ma - Vr : Kantooruren W. Paret | 06 83 90 90 49 L. Birol | 06 14 96 10 26 Ma - Vr : Kantooruren W. Paret | 06 83 90 90 49 L. Birol | 06 14 96 10 26
info@mijnbeleggingscoach.nl
Nummer #1
in Nederland
Ervaring
200 Jaar
Vertrouwd door
2,000+ Klanten
Maak een Afspraak
Bitcoin

Bitcoins. De nieuwe tulpenmanie. Of toch niet?

Het zal u vast niet zijn ontgaan, maar er gebeurt iets in de financiële wereld wat we niet vaak op deze schaal meemaken: de gekte in zogeheten cryptocurrencies of cryptomunten. Zoals de Bitcoin. En mocht het u toch zijn ontgaan: de Bitcoin was begin dit jaar nog ongeveer $ 1.000 waard, inmiddels is de prijs gestegen tot rond de $ 15.000. En als u dit leest is de waarde misschien al gestegen tot boven de $ 20.000. Of alweer gedaald tot $ 10.000. Vandaar dat ik het woord “gekte” gebruik.

Wat is een cryptomunt eigenlijk? Digitaal geld, waarbij banken (ook Centrale Banken) worden uitgeschakeld omdat er voor de handel gebruik wordt gemaakt van een reeks computers die met elkaar communiceren. We noemen dat ook wel blockchain technologie. Geen centraal gezag, maar juist decentraal bezit van alle gebruikers. Veel mensen voorspellen een grote toekomst voor blockchain technologie. De Bitcoin is één van de cryptomunten gebaseerd op deze technologie, maar er zijn inmiddels honderden vergelijkbare cryptomunten. En ze hebben allemaal één ding gemeen, hoe verschillend ze misschien van oorsprong zijn: er is ongelofelijk veel vraag naar.

Maar laten we ons beperken tot de Bitcoin. We noemen het maar gewoon een munt, een valuta, zoals de US Dollar en het Pond Sterling dat ook zijn. En dat is een beleggingscategorie. En we weten allemaal dat het belangrijk en verstandig is om te beleggen in meerdere categorieën. Niet alleen in valuta’s, maar ook in aandelen, obligaties en eventueel vastgoed en grondstoffen. Reden om in een mix van deze beleggingscategorieën te beleggen is dat iedere categorie een eigen dynamiek heeft. Als aandelen het bijvoorbeeld op enig moment niet zo goed doen, dan doen obligaties dat dan misschien juist wel. Of grondstoffen. En zo profiteer je altijd van één of meer beleggingscategorieën als compensatie voor een andere categorie die het op datzelfde moment wat minder goed doet. Negatieve correlatie noemen we dat. Maar de Bitcoin heeft nog een veel te kort bestaan om iets te zeggen over de correlatie met andere beleggingscategorieën.

Wat kunnen we dan wel zeggen over de Bitcoin en al die andere cryptomunten? Overal lezen we de waarschuwingen dat er sprake is van een zeepbel. En iedereen weet wat er met zeepbellen gebeurt: die spatten een keer uit elkaar. En laten we eerlijk zijn: een stijging van $ 1.000 naar ongeveer $ 15.000 in een jaar tijd is natuurlijk te gek voor woorden. De totale waarde van alle uitstaande Bitcoins is inmiddels al meer dan de beurswaarde van bedrijven als McDonalds of Disney. In de 17e eeuw hebben we de tulpenmanie gehad. Op een gegeven moment was één zwarte tulpenbol meer waard dan een compleet grachtenpand in Amsterdam. Nu lachen we er om en verklaren we iedereen voor gek, die toen zo’n tulpenbol kocht. Maar verklaren we de kopers van Bitcoins nu dan ook voor gek? Iedereen die eerder dit jaar Bitcoins heeft gekocht lacht op dit moment het hardst. Eerlijk is eerlijk. Maar is het dan ook een belegging? Of is het toch vooral een speculatie?

Als mensen aan mij vragen of ze in Bitcoins moeten stappen dan geef ik een paar overwegingen mee. Ten eerste de waarschuwingen van alle financiële autoriteiten, zoals de AFM en de Nederlandsche Bank. En die van heel veel financiële analisten van over de hele wereld. Die allemaal roepen dat je er niet aan moet beginnen. Omdat het veel te veel op een zeepbel lijkt. Een hele oude beurswijsheid zegt dat een hausse ten einde komt als iedereen gaat beleggen. Dan moet je wegwezen. Maar toch. Wat nu als de Bitcoin over een paar maanden $ 40.000 waard is? Je weet het maar nooit. Wie aan het begin van dit jaar had gezegd dat de Bitcoin nu rond de $ 15.000 waard zou zijn, werd toen waarschijnlijk hard uitgelachen. Maar het is zo’n speculatief product, dat je er eigenlijk niets over kunt zeggen. Vanuit Mijnbeleggingscoach geven wij u in ieder geval geen advies over Bitcoins. Niet positief en niet negatief. Het moet altijd uw eigen beslissing zijn. Volg uw eigen gevoel, maar bedenk wel dat u in een achtbaan stapt. En als u dat op de kermis of in de Efteling niet doet, omdat u zich in een achtbaan niet prettig voelt, dan moet u zich afvragen of u (nu nog) wel Bitcoins zou willen kopen!