DordrechtDordrechtHellevoetsluis Ma - Vr : Kantooruren W. Paret | 06 83 90 90 49 L. Birol | 06 14 96 10 26 Ma - Vr : Kantooruren W. Paret | 06 83 90 90 49 L. Birol | 06 14 96 10 26
info@mijnbeleggingscoach.nl
Nummer #1
in Nederland
Ervaring
200 Jaar
Vertrouwd door
2,000+ Klanten
Maak een Afspraak
Juli is alweer ruim een week onderweg, maar we kijken toch nog even terug op juni. Terwijl Europa genoot van de zon en de zomer van start ging, hadden de markten het moeilijk. De S&P 500 en de EURO STOXX 50 belandden in een ‘bear market’ en verloren respectievelijk 8,39% en 8,82%. Daarbovenop had de S&P 500 ook nog eens het slechtste eerste halfjaar sinds 1970, met een daling van wel 20,58%.

Waarde-aandelen halen groei in

Waarde-aandelen doen het na bijna een decennium eindelijk beter dan groeiaandelen. Omdat groeiaandelen het zo lang goed hebben gedaan is het moeilijk voor te stellen dat waarde-aandelen nu zo goed presteren. Vooral opvallend als je bedenkt dat het gat tussen de twee begin 2020 zelfs nog groeide, toen de pandemie begon. The Financial Times schreef dat waarde-aandelen dat jaar het allerslechtst presteerden ten opzichte van groei.

Sommige analisten denken dat dit een blijvende trend is de komende jaren. Maar er zijn ook genoeg experts die het daar niet mee eens zijn en dat groeiaandelen binnenkort weer de overhand krijgen.

Analisten verklaren de recente goede prestaties van waarde-aandelen met een aantal theorieën. Eentje is gebaseerd op rente. Als de rente laag is profiteren groeiaandelen daarvan. Geld is goedkoper en beleggers nemen meer risico, in de hoop op een hoger rendement. Als de rente stijgt, zoals nu gebeurt, hebben waarde-aandelen daar juist weer voordeel van.

Inflatie speelt hier ook een grote rol in. Over het algemeen zijn groeiaandelen activa met een langere looptijd waarvan men verwacht dat ze grotere kasstromen in de toekomst generen. In tijden van hoge inflatie gaat deze gedachte niet op. Waarde-aandelen hebben op korte termijn een stabielere kasstroom, wat ze nu voordeel geeft.

Een andere factor die verband houdt met inflatie is de waarde van prijzen. Wanneer de prijzen stijgen door inflatie, lukt het bedrijven met reële winsten (waarde-aandelen) waarschijnlijk betere om hun eigen prijzen te verhogen en winstmarges te behouden.

Balans aanbrengen tussen waarde- en groeiaandelen

Wilt u meer weten over hoe u binnen uw portefeuille een goede balans kunt aanbrengen tussen waarde en groei of wilt u een second opinion? De adviseurs van MijnBeleggingscoach.nl staan u graag bij om te komen tot een goed gespreide portefeuille.

 

Aan de door ons opgestelde informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend.

Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van deze informatie blijven volledig voor uw eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

U bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Indien een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan tot gevolg hebben dat koersverliezen resteren.

Leave a Reply